Bitcoin is een begrip geworden in vrijwel alle landen ter wereld. De eerste cryptomunt aller tijden wist in 2021 hoge ogen te gooien en maakte van de doodgewone particulier een miljonair. Het succes van cryptomunten is onnavolgbaar en zal in de toekomst alleen maar groter gaan worden. De Bitcoin is sinds kort zelfs een officieel betaalmiddel in het Zuid-Amerikaanse El Salvador, dus ook de eerste stappen op dat gebied zijn al gemaakt. De Nederlandse cryptomarkt is misschien nog niet daar waar het moet zijn, maar dat lijkt langzamerhand wel te gebeuren. Wist jij bijvoorbeeld dat het mogelijk is om jouw salaris te ontvangen in Bitcoin of andere cryptocurrency?

Een beloning ontvangen in natura is geen gekke gedachten meer, want het is voor sommige mensen werkelijkheid. Natuurlijk hangen er wel risico’s vast aan het feit dat jij jouw salaris in crypto kan ontvangen. De cryptomunten hebben een waarde, maar die kan snel stijgen en dus ook dalen. Een koersschommeling van 10% of meer in 24 uur, het komt regelmatig voor op de cryptomarkt.

Waarom salaris ontvangen in crypto?

Je hebt misschien wel eens van het cryptobedrijf BTC Direct gehoord. Het cryptobedrijf is best bekend in Nederland en zorgde enkele jaren geleden voor een primeur. Het bedrijf besloot om het salaris van een paar medewerkers in crypto uit te betalen. Dat gebeurde natuurlijk wel met toestemming van de desbetreffende personen. De medewerkers kregen een percentage van het salaris uitgekeerd in cryptomunten, dat was in dit geval de Bitcoin. De medewerkers hoopte natuurlijk op een koersschommeling en een flink rendement. Het was schijnbaar het risico wel waard. Je kan het ook zien als spaargeld, alleen dan op een cryptorekening. Een dipje kan geld kosten, maar je kan er dus ook veel geld mee verdienen. Het risico is iets dat altijd zal blijven bestaan.

Hoe zit het met belastingen?

Belastingen zijn een minpuntje, maar gelukkig zal er niet veel veranderen voor de werknemer en de werkgever. Er bestaat nog altijd geen wetgeving op het gebied van cryptomunten. Officieel is het nog niet een wettig betaalmiddel in Nederland en het is onduidelijk of dat in de nabije toekomst gaat veranderen. Een uitbetaling in crypto kan je zien als een betaling in natura. Het werkt een beetje hetzelfde als wanneer je een cadeautje krijgt van jouw werkgever. De uitbetaling moet op zijn minst het minimaalloon bedragen als een bedrijf in crypto wilt gaan uitbetalen. Er zullen weinig aanpassingen zijn op het gebied van aangiftes. Natuurlijk moet je niet de vermogensbelasting vergeten, maar dan moet jouw portefeuille 30.00 euro of meer waard zijn. Het kan alleen wel snel gaan als de koers in een sneltreinvaart omhoog gaat.

Als medewerker van Domino’s Pizza kon je uitbetaald krijgen in BTC!

Welke bedrijven keren al uit in crypto?

Het bedrijf BTC Direct was als allereerste met uitbetalingen in cryptocurrency. Toch zijn er ook bedrijven die weinig met crypto te maken hebben en deze stap toch durven te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Domino’s Pizza. Het pizzabedrijf had één vestiging in Zwolle die de medewerkers in crypto wilde uitbetalen, mits de medewerkers dat zelf ook wilde. Het was waarschijnlijk voor een manier om naamsbekendheid te kweken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2023 Crypto BV