Cryptomunten of cryptocurrency’s komen niet zomaar op de markt. Ze worden gemaakt door middel van mining. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een computer met grafische kaart.

Minen van cryptomunten is misschien wel te vergelijken met het delven van goud. Van veel cryptomunten zijn er een beperkt aantal beschikbaar. Voor de Bitcoin geldt een maximaal aantal van 21 miljoen stuks. Andere munten geven enkele miljarden cryptomunten uit. Dan zijn er zelfs nog cryptocurrency’s waaraan geen beperking zit.

Munten met een beperkt aantal worden steeds schaarser. Dit drijft de prijs van de munt op. Juist daarom is het interessant om deze te delven of te minen.

Hoe werkt mining?

Cryptomunten bestaan uit data blokken, ook wel Blocks genoemd. Een blok bevat een gedeelte van de transacties. Het kan ook zijn dat een blok alle transacties van het netwerk bevat. Bovendien bevat een data Block een referentie naar het vorige data Block.

Een data Block is een ingewikkelde wiskundige puzzel. Het is aan de minors om deze puzzel op te lossen. Alleen zo, de nieuwe cryptomunten vrij.

Wat gebeurt er tijdens het minen?

In principe is minen niks anders dan een beloning voor het beschikbaar stellen van computers. Binnen het Bitcoin netwerk of ander cryptomunt netwerk worden betalingen vastgelegd en gecontroleerd. Dit moet nauwkeurig gebeuren, om te voorkomen dat er dubbele betalingen worden gedaan. Ook wordt hiermee voorkomen dat er valse Bitcoins of andere cryptomunten in omloop komen.

Voor het vastleggen en controleren van deze betalingen wordt gebruik gemaakt van een blockchain oftewel digitaal kasboek. Er zijn computers nodig om de betalingen vast te laten leggen. Mensen die hun computer beschikbaar stellen worden miners genoemd. Wie zijn computer lang genoeg aan laat staan om de ingewikkelde wiskundige puzzel op te lossen, wordt beloond met een aantal cryptomunten.

Grafische kaart

Om deze wiskundige puzzel op te lossen is een grafische kaart, ASIC of FPGA nodig.

Er is verschillende mining hardware verkrijgbaar. Dit zijn onder andere Antminer of Avalon. Wie gebruik maakt van ascc mining kan terecht bij hardware als Antminer U2 of GekkoScience.

Minen met CPU

Is het mogelijk om te minen met behulp van CPU? Dit staat voor Central Processing Unit en is de processor dat computerprogramma’s uitvoert. In het begin werd voor minen gebruik gemaakt van de CPU. Al snel was dit niet genoeg meer en stapte miners over op grafische verwerkingseenheid oftewel grafische kaarten. Hiermee kunnen gegevens 50 tot 100 keer sneller worden gehasht. Bovendien kost het veel minder stroom.

Het is tegenwoordig niet meer rendabel om met de huiscomputer munten te minen. Het kost teveel tijd en stroom, de beloning die hier tegenover staat kan dit niet meer dekken.

Hoe groot is de beloning?

De vraag is hoe groot de beloning is voor miners. Hoe meer Bitcoins of andere cryptomunten er worden gevonden, hoe kleiner de beloning wordt. Voor Bitcoin wordt verwacht dat in het jaar 2040 alle Bitcoins gemined zijn. Dat zijn er in totaal dan 21 miljoen. Daarna komen er geen nieuwe Bitcoins meer bij.

Iedere 10 minuten wordt er een nieuw datablok gevonden. De miner ontving hier in 2012 nog 50 Bitcoins voor. Bij elke 210.000 blocks halveert de beloning.

Is het rendabel?

Met een gewone computer is het niet rendabel om Bitcoins te minen, tenzij de stroom die gratis is. Mining kost niet alleen veel stroom, ook zit hier de aanschaf van videokaarten en het moederbord bij. Wie voor de goedkoopste oplossing gaat betaalt gemiddeld €3000. Dit kan al snel oplopen tot €9000. 24 uur per dag minen komt uit op een stroomverbruik van ruim €2500 per jaar.

Met een krachtige computer is het mogelijk om deze kosten binnen een half jaar terug te verdienen. Vaak is het als enkeling niet mogelijk om snel genoeg de wiskundige puzzel op te lossen. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij een zogenaamde pool. Dit is een groep miners die hun krachten bundelen. De beloning wordt verdeeld tussen alle deelnemers.

Duurzame energiebronnen

Al dat minen kost ontzettend veel energie. Bitcoin blijkt een echte energieslurper. Deze cryptomunt verbruikt ruim 200 kilowatt per transactie, dit is evenveel als het stroomverbruik van 20 huishoudens op één dag. Het totale computernetwerk verbruikt nagenoeg evenveel energie als heel IJsland. Juist in dit land werd een complete Bitcoinmijn opgezet. Hierbij werd gebruik gemaakt van geothermische energie. Ook in China en de Verenigde Staten wordt op deze manier gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen, waaronder zonne-energie en waterkracht.

Reken je niet rijk

Wie zelf wil gaan minen kan dit natuurlijk proberen met een normale computer, dit is echter niet rendabel. Beter is om je als miner aan te sluiten bij een miners pool of een krachtige computer aan te schaffen.

Kopen in plaats van minen

Wie toch in het bezit wil komen van Bitcoin, Litecoin, Ethereum of andere cryptomunten, kan deze ook gewoon kopen. Dit kan via een handelsplatform of broker. Betalen kan op verschillende manieren waaronder Sepa of iDEAL.

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2023 Crypto BV