Hoe zit dat nou met de bitcoin of overige cryptomunten en de belasting? Je krijgt misschien te maken met vermogensrendementsbelasting of inkomstenbelasting…

Er wordt veel gezocht op bitcoin minen en de Belastingdienst, het omzeilen hiervan en het bepalen van de waarde van je cryptomunten. Duik mee in de wereld van de belastingdienst.

Belastingdienst baalt van bitcoin

Er wordt vaak gedacht dat de belastingdienst baalt van bitcoin. Dit is natuurlijk niet zo, omdat cryptomunten voor extra inkomsten voor de overheid zorgen. Wel brengen cryptomunten de nodige kopzorgen met zich mee. De Belastingdienst heeft een aantal regels omtrent bitcoin en belastingaangifte opgesteld.

Bitcoins en btw

Iedereen die bitcoins en andere cryptovaluta verhandelt hoeft hier geen btw over te betalen. Deze uitspraak is gedaan door het Hof van Justitie. Zowel particulieren als bedrijven hoeven dus geen rekening te houden met de btw-aangifte of het betalen van btw.

Belasting over winst

Heb je winst gemaakt met het handelen in bitcoin? Niet alleen de winst maar ook het bezit van cryptomunten valt onder eigen vermogen. Dit vermogen moet in de belastingaangifte staan. Gekeken wordt naar de waarde van de bitcoin op de peildatum. Deze peildatum is vastgesteld op 1 januari van het jaar waarin je aangifte moet doen.

Bitcoin als vermogen in box 3

Wie zelf belastingaangifte doet moet bitcoins als vermogen opgeven in box 3. Het is niet altijd mogelijk om bitcoins in box 3 te plaatsen. Bedrijven of personen die bedrijfsmatig crypto valuta verhandelen, krijgen te maken met winst of inkomsten uit onderneming. In dit geval vallen de bitcoins als inkomsten in box 1.

Het is niet altijd eenvoudig te bepalen of cryptovaluta in box 3 of box 1 thuishoren. Er wordt vooral gekeken naar kosten voor de cryptohandel en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Is bitcoin belastingvrij?

In sommige gevallen is de winst op bitcoin belastingvrij. Het eigen vermogen valt tot een bepaalde grens onder de beslagvrije voet. Voor 2018 is deze grens vastgesteld op €30.000 per persoon. Samenwonenden of gehuwden mogen in totaal €60.000 aan vermogen hebben, zonder dat de belastingdienst hieraan komt.

Belasting ontduiken?

Wil je met bitcoin belasting ontduiken? Niet verstandig, iedereen behoort gewoon vermogensrendementsbelasting te betalen. Daarnaast is het ook niet verstandig om de belasting te ontduiken, hier staan hoge boetes op. Heb je geïnvesteerd in bitcoins of andere cryptomunten, geef dit dan netjes aan op de belastingaangifte. Doe dit ook wanneer het totaal onder de beslagvrije voet valt. Bij een grote koersstijging hoef je later niet uit te leggen waar het vermogen ineens vandaan komt.

Hoe zit het met mining belasting?

Steeds meer mensen gaan over op het minen van bitcoin of andere cryptomunten. Hierbij worden krachtige computers met veel rekenkracht ingezet. Deze mining computers zijn nodig voor het valideren van transacties. In ruil hiervoor ontvangt de miner nieuwe cryptomunten. Ook deze cryptomunten worden gezien als eigen vermogen. Bitcoin mining moet dan ook worden opgegeven bij de belastingdienst. Wie het minen bedrijfsmatig inzet, kan de kosten van de mining computers mogelijk verrekenen met de bedrijfsomzet.

Etherium Belastingdienst

Sommigen menen dat de belastingregels alleen voor bitcoin geldt. Toch kun je als etherium bezitter ook te maken krijgen met de belastingdienst. Het maakt niet uit welke cryptomunt je bezit, de belastingregels gelden voor alle crypto coins en tokens.

Zet alvast wat winst opzij

Met betrekking tot het vermogen is de belastingdruk in Nederland niet zo hoog. In sommige Aziatische landen wordt er flink wat belasting geheven over Bitcoin en andere cryptomunten. Zo zijn een aantal Chinese cryptomunten bezitters het land uit gevlucht, alleen omdat de belastingdruk te hoog is.

Heb je veel cryptomunten in bezit en zijn deze de afgelopen tijd flink in waarde gestegen, houd dan rekening met de belastingaangifte. Bekijk de waarde op de peildatum 1 januari. Bij een vermogen van €50.000 betaal je gemiddeld €430 belasting. Bezit je voor €100.000 aan cryptomunten, reken dan op een aanslag van €775. Heb je dit geld niet achter de hand, verkoop dan alvast een klein gedeelte van je cryptomunten. Ook kun je om een voorlopige aanslag vragen. In dit geval betaal je alvast in termijnen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2023 Crypto BV