Ben je nog niet bekend met Bitcoin of cryptocurrency, dan wordt het tijd om hier iets meer over te leren. Een vraag die we vaak voorbij zien komen: is Bitcoin veilig? Het gaat hier om de veiligheid van transacties, of bitcoins traceerbaar zijn en Bitcoin betaling en veiligheid.
De veiligheid van Bitcoin
Bitcoin is niet tastbaar, het is virtueel geld en bestaat uit een stukje computercode. Alle transacties worden bijgehouden op de blockchain, een zogenaamd grootboek. Om transacties te verifiëren zijn digitale handtekeningen nodig.
Door het bijhouden van alle transacties op het netwerk worden dubbele en illegale transacties opgespoord en uitgesloten. Wie toch een dubbele of illegale transactie uit wil voeren heeft meerdere aangesloten bitcoin computers nodig. In de praktijk is het dus vrijwel onmogelijk om te frauderen met Bitcoin. In dat opzicht kan gesteld worden dat Bitcoin veilig is.
Traceerbaarheid
Nog een veelgestelde vraag: zijn bitcoins traceerbaar? In beginsel was Bitcoin anoniem, rekeninghouders waren niet bekend bij banken of overheden. Nu Zuid-Korea heeft besloten dat cryptocurrency exchanges gegevens van rekeninghouders door moeten geven aan banken, komt hier verandering in. Bitcoin en andere cryptomunten zijn in de toekomst niet meer zo anoniem.
Ook in Nederland zijn bitcoins traceerbaar. Wie een cryptocurrency rekening opent bij een handelsbeurs moet zijn gegevens vrijgeven. Omdat een kopie paspoort of identiteitskaart verplicht is, zijn gebruikers al lang niet meer anoniem.
Bitcoins zijn traceerbaar via de blockchain. Iedereen kan inzien hoeveel bitcoins naar een bepaald adres zijn verzonden. Wie echter alleen een wallet opent en hier bitcoins op stort, blijft volledig anoniem. Voor het downloaden van een wallet is het immers niet vereist om persoonsgegevens vrij te geven.
Wat zijn bitcoins waard?
Nog iets dat gelinkt is aan het feit of bitcoins veilig zijn: de waarde. Wat zijn bitcoins waard en wat is de waarde over enkele maanden? Omdat cryptomunten uit een stuk computercode bestaan, hangt de waarde af van vraag en aanbod en toekomstverwachtingen. Het is eigenlijk wat de gek ervoor geeft. Vind je €10 voor een Bitcoin te duur of geef je er gemakkelijk €15.000 aan uit? Sinds 2010 is de koers flink blijven stijgen, maar kent het ook periodes van terugval.
Er zijn economen die menen dat de Bitcoin ooit terug gaat vallen naar $100, anderen zijn van mening dat deze nog geen $1 waard is.
Hiertegenover staan de mensen die ervan overtuigd zijn dat Bitcoin in de toekomst gemakkelijk boven de $100.000 kan komen te staan. De meningen hierover zijn te sterk verdeeld. Hoeveel de Bitcoin waard is hangt af van je eigen gevoel en toekomstverwachtingen.
Is beleggen in bitcoins verstandig?
Op deze vraag hoeven we eigenlijk geen antwoord meer te geven, dit is hierboven al beantwoord. Wel kunnen we een waarschuwing geven aan iedereen die wil beleggen in bitcoins. Doe dit alleen met geld dat je kan missen. Gebruikt dus geen geld wat je nodig hebt voor een verbouwing, vakantie, reparatie of omdat je het nog iemand schuldig bent. Ga ervan uit dat je het geïnvesteerde geld kwijt bent, hierdoor ben je ook minder snel geneigd om te verkopen met verlies.
Veiligheid bij betalen
Bedrijven kunnen met Mollie snel en eenvoudig betalingen via Bitcoin ontvangen. Betaal je als particulier met Bitcoin, let er dan op dat de Bitcoin betaling veilig verloopt. Webshops moeten altijd voorzien zijn van een SSL certificaat, herkenbaar aan het groene slotje in de browserbalk. Controleer het Bitcoin adres minstens 2 keer: zo weet je zeker dat het niet mis kan gaan.
Laat een Bitcoin betaling veilig verlopen en wees bedacht op phishing mails door cybercriminelen. Maak nooit zomaar bitcoins over naar aanleiding van een e-mail, neem voor de zekerheid direct contact op met het bedrijf dat om een Bitcoin betaling vraagt. Zoek hierbij naar het originele telefoonnummer, bel zeker niet het nummer dat in de e-mail vermeld staat.