De stelling dat traditioneel geld zoals we het kennen en dat we gedwongen zijn het te gebruiken, kapot is, bevat veel waarheid. Daarom is Bitcoin gecreëerd. Net zoals de op internet beschikbare kennis uit verschillende bronnen een positief effect heeft op het bewustzijnsniveau van iedereen die toegang heeft tot de virtuele wereld, garandeert Bitcoin vrijheid en financieel bewustzijn.
Bitcoin is zowel een enorme technologische als financiële revolutie die de dominantie van centrale betalingssystemen opheft en het speelveld voor ons allemaal gelijk maakt. Hierdoor is financiële onafhankelijkheid van elke internetgebruiker mogelijk.
Bent u geïnteresseerd in Bitcoin, maar weet u niet waar te beginnen? Het is heel goed dat u ons artikel nu leest. In het onderstaande artikel leren we u alles wat u moet weten over deze cryptomunt en bereiden we u voor op uw eerste operatie in de virtuele bitcoin-markt.
We gaan terug naar 31 oktober 2008, de dag dat de wereld voor het eerst hoorde over Bitcoin. Het was op die dag dat Satoshi Nakamoto een rapport uitbracht met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. We citeren deze datum, omdat de publicatie van het genoemde rapport plaatsvond iets meer dan een maand na het grootste faillissement op de Amerikaanse financiële markt in de geschiedenis (Lehman Brothers vroeg het faillissement aan op 15 september 2008) en de daarmee gepaard gaande enorme overheidssubsidies voor de hele industrie van ongeveer 700 miljard dollar.
Een paar maanden later, op 3 januari 2009, wordt Bitcoin een realiteit en introduceert een volledig nieuw systeem van gedecentraliseerde digitale valuta. De nieuwe valuta is overal ter wereld beschikbaar en het ontbreken van centrale instanties zoals banken of kantoren zorgt voor veilige transacties met andere gebruikers.
U hoeft alleen uw Bitcoin-adres te hebben en u kunt financiële operaties uitvoeren zonder kosten, vergunningen of kunstmatig toezicht. Een interessant feit is dat de eerste bitcoin-transactie verwees naar de kop “The Times 03 / Jan / 2009 Kanselier op de rand van tweede reddingsoperatie voor banken.”
Nu we weten waarom en hoe Bitcoin is gemaakt, is het nu tijd voor wat belangrijke informatie over de valuta zelf. Het is de eerste volledig functionerende cryptomunt ooit. De eenheid ervan is BTC. Het maximale aanbod is 21 miljoen. 1 BTC is gelijk aan 100 miljoen “Satoshi’s” of “sat’s”. Het zorgt voor onmiddellijke afwikkeling van transacties over de hele wereld. Het is een universele munteenheid voor elke partij bij de operatie.
Zoals we eerder vermeldden, is het een digitale cryptomunt, dus transacties worden gedaan met behulp van virtual reality-cryptografie, peer-to-peer-netwerken en blockchain-technologie. Al uw munten worden opgeslagen in de portemonnee die zijn eigen unieke adres heeft en hier gebeurt de magie. De magie is om uw transactie cryptografisch te beveiligen met een openbare sleutel en een privésleutel.
De openbare sleutel wordt gebruikt om het adres te definiëren waarnaar de transactie moet worden gedaan, terwijl u met de privésleutel de geselecteerde transactie kunt autoriseren. Het is erg belangrijk om de privésleutel alleen voor uzelf te houden, want als deze in verkeerde handen valt … Onthoud dat u alleen met de privésleutel toegang hebt tot uw portemonnee en dat het miljoenen jaren duurt om deze te breken of te decoderen.
In de praktijk opent u uw portemonnee, voert u het openbare adres van de ontvanger in en gebruikt het algoritme de privésleutel om de transactie te autoriseren, die naar de wachtrij gaat en wacht op bevestiging, de zogenaamde mempool. Dan (dit gebeurt ongeveer elke 10 minuten), wordt de transactie samen met de anderen bevestigd, en aangezien dit gebeurt in de blockchain-structuur, noemen we het blockchain.
De grote doorbraak voor Bitcoin was het gebruik van blockchain-technologie, die het hele systeem beschermt tegen het risico van dubbele uitgaven, oftewel het uitgeven van al uitgegeven geld. Tegelijkertijd maakt het transacties mogelijk zonder tussenkomst van derden en externe handelaren.
Stelt u zichzelf een situatie voor waarin een groep vreemden een grootboek bijhoudt van alle transacties in het systeem en de portefeuillesaldi op een bepaald tijdstip bij elkaar optelt. Een vreemdeling stuurt Bitcoins naar het adres van een andere vreemdeling en de rest van de groep registreert deze transactie. Het succes van de verzonden transactie hangt af van het feit of de totale bedragen van alle wallets overeenkomen.
Als alle boeken overeenkomen wordt de transactie geaccepteerd. Als daarentegen een van de boeken niet overeenkomt met de andere, wordt de transactie afgewezen en wordt het verkeerde boek genegeerd. Dankzij deze aanpak worden valsspelen en bestedingspogingen van gebruikers, waaronder ze niet echt bezitten, geëlimineerd.
Nu zullen we onze vreemden vervangen door een algoritme dat een dergelijke controle veel sneller uitvoert en in een gedistribueerd netwerk werkt, terwijl het de geschiedenis van eerdere transacties in de keten verzamelt. Een geschiedenis die hij gebruikt om nieuw ingevoerde operaties te controleren. Waarom blockchain? Welnu, voor één controle is één blok voldoende, wat wordt vergeleken met andere die eerder zijn gemaakt. De blockchain-technologie die in Bitcoin wordt gebruikt, maakt het mogelijk transacties overal ter wereld uit te voeren zonder dat een derde partij nodig is om de transactie te accepteren.
Bitcoin heeft de wereld voorzien van de eerste succesvolle cryptomunt. Dit succes vergde echter veel werk. Er zou geen Bitcoin zijn zonder decennia van prestaties in cryptografie en technologische pogingen die teruggaan tot de jaren 1970 (bijvoorbeeld projecten zoals B-money, Bit Gold, eCash of Hashcash).
Toen, in 2006, creëerde een persoon of groep mensen (helaas nog steeds onmogelijk vast te stellen) genaamd Satoshi Nakamoto een code voor het nieuwe digitale valutasysteem. Het project culmineerde in de eerder genoemde publicatie van het rapport uit 2008 en de lancering van het systeem in 2009. Verschillende bekende cryptografen zoals Hal Finney, Nick Szabo, Wei Dau en Adam Back werden ervan verdacht een potentiële Satoshi te zijn, maar alle ze ontkende de geruchten.
Satoshi bleef aan het project werken met andere ontwikkelaars tot 2010, toen hij de controle over de broncode overhandigde. Interessant is dat Satoshi tot 2011 de auteur was van e-mailarchieven en forumberichten over de toekomst van het project. Momenteel wordt het Bitcoin-systeem gemaakt door honderden programmeurs die verbonden zijn aan een gemeenschap van meerdere miljoenen.
Bitcoin is een innovatief systeem dat, dankzij het gebruik van het “peer-to-peer”-netwerk, enorme technologische vooruitgang mogelijk heeft gemaakt in de geldwereld. Tegelijkertijd is het een systeem dat voortdurend evolueert, en zijn “vork” maakt de opkomst mogelijk van nieuwe cryptocurrencies op basis van Bitcoin (wat natuurlijk nooit Bitcoin zal zijn).
Het ontbreken van een gecentraliseerde structuur elimineert het risico van volledige systeemstoring. De decentralisatie en software, die voor iedereen beschikbaar is, zorgt voor volledige controle over uw eigen geld en vergroot het vertrouwen in het systeem.
Vanwege zijn structuur is Bitcoin een zeer stabiele valuta, en het Lindy-effect als gevolg van een lange levensduur toont perfect zijn vermogen om te overleven in een vijandige omgeving die wordt gedomineerd door overheidsverboden en -beperkingen. Wanneer we dit nemen, merkherkenning en het netwerkeffect, wordt duidelijk dat Bitcoin voor veel investeerders een geweldige propositie is om kapitaal te investeren. Elke investeringsbeslissing vergroot de groep investeerders, wat volgens de definitie van het netwerkeffect tastbare voordelen oplevert voor degenen die eerder besloten te investeren.
Achter ons staat een korte samenvatting van de kennis over bitcoin tot nu toe. Nu is het tijd voor ons om te praten over de waarde van deze digitale valuta. Waar komt het vandaan en welke factoren bepalen de waarde?
Ten eerste is het duidelijk een beperkt aanbod van 21 miljoen BTC. Een vast, onveranderlijk bedrag zorgt voor een tekort dat in schril contrast staat met de standaardvaluta’s die we kennen. Valuta’s die op elk moment kunnen worden afgedrukt, die alleen afhankelijk zijn van de beslissingen van de centrale autoriteiten en die hun waarde beïnvloeden.
Ten tweede wordt de duurzaamheid van Bitcoin vaak vergeleken met de levensduur van goud. Het voordeel van deze cryptomunt is echter dat deze kan worden onderverdeeld in 100 miljoen Satoshi’s, wat het effectieve gebruik ervan in ruimte en tijd enorm vergemakkelijkt.
Ten derde wordt het steeds meer geaccepteerd in de echte wereld. Meer vertrouwen versterkt het als een potentiële bron van investeringen, en dus als een ruilmiddel dat door volgende bedrijven wordt geaccepteerd.
Het totale aanbod is beperkt tot maximaal eenentwintig miljoen BTC. Tot de publicatie van het systeem waren er geen munten beschikbaar gesteld of verspreid.
Nieuwe Bitcoins worden in het systeem vrijgegeven via een proces dat mining wordt genoemd. Het proces zelf is dat toegewijde mijnknooppunten worden beloond voor het leveren van de rekenkracht die wordt gebruikt om transacties te verwerken en meer blokken aan de keten toe te voegen.
Op het moment van lancering was de beloning voor miners 50 BTC per blok, maar met de tijd en het toegenomen aantal gebruikers dat schopt, neemt de waarde van de beloning af. Geschat wordt dat de winning van de gehele beschikbare pool tot 2140 kan duren. Het huidige aanbod in omloop is ongeveer 18,6 miljoen BTC.
We kunnen het woord halving uit het Engels vertalen als halveren en in de term Halving Bitcoin is dit waar het allemaal om draait. In het vorige stuk hadden we het over het belonen van miners voor het leveren van rekenkracht voor blockchain-verwerking, mining genaamd. Halvering is een proces waarbij de beloning wordt gehalveerd. Deze vermindering vindt plaats om de 210.000 gedolven blokken, of ongeveer 4 jaar.
Dit betekent dat de hoeveelheid gedolven Bitcoin in de loop van de tijd afneemt. De laatste halvering vond plaats op 11 mei 2020 en was tot nu toe de derde in de geschiedenis van Bitcoin. De huidige block rate is gedaald van 12,5 naar 6,25 BTC. In maart 2024 staat nog een halvering gepland.
Geschat wordt dat na het voltooien van 32 reductieoperaties in 2140 de beloning 0,00 BTC zal zijn. Na deze tijd worden er geen nieuwe Bitcoins meer gemaakt en zal het totale aanbod van deze cryptomunt eenentwintig miljoen bereiken. Ook de mogelijkheid om een beloning te ontvangen in het mijnbouwproces zal verdwijnen. Mijnwerkers zullen alleen kunnen vertrouwen op netwerktransactiekosten om de ter beschikking gestelde rekenkracht te compenseren.
Met elke volgende Bitcoin Halving neemt het aantal beschikbare munten af en neemt de mijnbeloning af, wat altijd een toename van de eenheidswaarde inluidt. Zoals de geschiedenis ook laat zien, had elke volgende halvering een enorme impact op de prijzen, daarom zijn de voorspellingen van stijgingen in de toekomst zeer goed gerechtvaardigd.
Het volledige knooppunt is een apparaat, beheerd door Bitcoin Core-software, dat een permanente kopie van alle bewerkingen opslaat. De opgeslagen kopie wordt gebruikt in combinatie met andere volledige knooppunten om openstaande transacties te controleren en te accepteren.
Elke systeemgebruiker kan zo’n node draaien op zijn computer hardware, maar als hij besluit zo’n stap te zetten, moet hij ervoor zorgen dat de software 24 uur per dag / 7 dagen per week draait. Rekenkracht is net zo belangrijk als volledige beschikbaarheid. Daarom heeft een volledig knooppunt in de praktijk apparatuur die alleen is bedoeld voor dergelijke activiteiten met een hoogwaardige grafische kaart of cloud computing service.
Zoals we eerder schreven, kan de gebruiker al dan niet een volledig knooppunt maken, dus we onderscheiden ook zoiets als een gedeeltelijke knooppunt. Zo’n node slaat slechts een deel van het blok op en stelt op een gegeven moment een bepaald percentage van zijn rekenkracht ter beschikking. Veel gebruikers besluiten zelfs om knooppunten te gebruiken die worden beheerd door andere entiteiten, zoals uitwisselingen of portemonnee-providers. Ondanks de beschikbaarheid van dergelijke oplossingen, blijft het aantal opeenvolgende, onafhankelijke knooppunten groeien.
Een ander onderwerp dat we aan de orde willen stellen, is de veiligheid en stabiliteit van het systeem. Wat we hier bedoelen is het mijnproces, waarvan de regels voldoende rekenkracht garanderen voor transactieverificatie. Bitcoin-mining maakt gebruik van het “Proof of Work“-nalevingsmechanisme op basis van het SHA-256-algoritme.
Mijnwerkers gebruiken speciale mijnknooppunten om nieuwe BTC’s te extraheren. Via prijzen en transactiekosten worden ze aangemoedigd om rekenkracht te leveren.
Als we er nog beter naar kijken, gebruikt elke miner zijn rekenkracht om te concurreren in blokproductie door complexe berekeningen op te lossen (cryptografische problemen). De moeilijkheidsgraad van deze berekeningen is variabel en wordt ingesteld door de software, de moeilijkheidscorrectie genoemd (deze vindt elke 2016 blokken plaats, d.w.z. elke 2 weken).
Wanneer een miner een cryptografisch probleem voor een bepaald blok oplost, publiceert hij het resultaat en het bewijs dat wordt gebruikt om de lopende operaties te valideren. Zelf meldt hij zich echter aan voor een nieuwe set. Het gepubliceerde resultaat en het bewijs van de laatste lopende transacties worden ter validatie naar de nodes gestuurd. Hoewel het moeilijk is om tot een oplossing te komen, is de verificatie van het resultaat zelf heel eenvoudig te bewijzen voor elke node.
Nadat het blok is opgelost, ontvangen de transacties die het bevat één bevestiging, zichtbaar in de portemonnee-software. De oplossing van volgende problemen voegt verdere bevestigingen toe. Een transactie die zes bevestigingen verkrijgt, wordt als onomkeerbaar bevestigd beschouwd. In het geval van een Bitcoin Sense-conflict, zullen ze de langste keten met het sterkste bewijs als correct beschouwen.
Nu willen we u de mogelijkheden laten zien waarin u deze cryptomunt kunt gebruiken. De eerste en meest voor de hand liggende manier om deze cryptomunt te gebruiken, is natuurlijk een gedecentraliseerde betaalmethode, bestand tegen toezicht en beslissingen van centrale autoriteiten.
Een andere manier is om Bitcoin als een investering te behandelen. Dankzij zijn onafhankelijkheid en universaliteit is deze munt bestand tegen kwaliteitsverlies en koopkrachtverlies, wat het een zeer verleidelijk voorstel maakt voor alle beleggers.
U kunt uw portemonnee ook gebruiken bij het handelen als alternatief voor dure internationale overboekingen en de bijbehorende extra valutawisselkosten. Bovendien kunt u het overal op aarde gebruiken zonder toegang tot uw bankrekening.
De keuze van uw Bitcoin-portemonnee hangt af van hoe u deze cryptomunt wilt gebruiken.
Denkt u aan opslaan en back-uppen, ga dan voor de iets gecompliceerdere en duurdere hardware wallets (cold wallets), zoals Ledger of Trezor. Als u echter kleinere hoeveelheden van deze cryptomunt wilt opslaan en minder tijd wilt besteden aan het verdiepen in dit onderwerp, zijn softwareportefeuilles perfect voor u. Ze worden als minder veilig beschouwd en zijn ideaal voor beginners.
Een ander type portemonnee dat u kunt gebruiken, zijn online uitwisselingen, bedoeld voor ervaren mensen die vaak transacties uitvoeren. Dit is een gratis en eenvoudig te gebruiken optie waarvoor u alleen hardware met internettoegang nodig heeft (u gebruikt een webbrowser). In de volksmond noemen we deze oplossing “hot wallets”. U moet weten dat dit type portemonnee als de gevaarlijkste wordt beschouwd in verhouding tot alle beschreven portemonnees. Kies daarom voor hot wallets gerenommeerde leveranciers met hoog gewaardeerde veiligheids- en ondersteuningsparameters.
Het laatste type portemonnee is de zogenaamde “Paper wallets“, waarvan het grootste voordeel is dat u volledig offline bent. Het gebruik ervan is echter verreweg het moeilijkst en vanwege het hoge risico op schade wordt het aanbevolen voor ervaren gebruikers en alleen in uitzonderlijke situaties.
Er zijn momenteel drie manieren om te kopen:
Om Bitcoin te verkopen, gebruikt u de methoden die worden beschreven in de sectie voor het kopen van cryptomunt: cryptobeurzen, geldautomaten of lokale tussenpersonen.